CFL

Bemanning 'Momentum Scan' redt 226 drenkelingen

Bemanning 'Momentum Scan' redt 226 drenkelingen

16-01-11

Adequaat optreden bemanning 'Momentum Scan'

Het onder Nederlandse vlag varende vrachtschip "Momentum Scan" heeft vandaag rondom 03.00 uur locale tijd een reddingsoperatie uitgevoerd in de Adriatische zee. Door uiterst heldhaftig optreden van de 11 koppige bemanning van de Momentum Scan zijn er in totaal 226 mensen van een ongeveer 20 meter lange houten boot gered die op dat moment reeds water maakte. Direct na de reddingsoperatie is deze boot in tweeën gebroken en vervolgens gezonken. Een onbekend aantal opvarenden van de houten boot wordt helaas nog vermist. Het weer op dat moment was stormachtig (Bft. 7 tot 8) en tevens stond er een zware deining.
 

Het heeft er alle schijn van dat de schipbreukelingen, van wie de herkomst nog onduidelijk is, slachtoffer zijn van mensenhandel. De schipbreukelingen, waarvan enkelen met verwondingen en velen onderkoeld, zijn aan boord zeer goed opgevangen door de bemanning van de Momentum Scan en onder meer van eten, drinken en dekens voorzien. Tevens zijn een aantal schipbreukelingen in het scheepshospitaal behandeld.
 

De reddingsoperatie werd gecoördineerd door de Griekse kustwacht die de Momentum Scan vervolgens naar Corfu City, de hoofdstad van het Griekse eiland Corfu, heeft gedirigeerd. In de loop van deze middag zijn de schipbreukelingen in Corfu City van boord gehaald. De Momentum Scan verwacht zijn beoogde reis naar de Oekraïne spoedig te kunnen vervolgen.


De Momentum Scan is eigendom van de Nederlandse rederij CFL (www.cfl.nl). Het in Nederland gebouwde schip is slechts enkele maanden oud en haar bedrijfsvoering vindt plaats door het in Utrecht gevestigde CFL Shipmanagement BV. Het schip staat onder gezag van de Nederlandse Kapitein Martin Remeeus.


Als de Momentum Scan niet op tijd ter plekke zou zijn geweest, dan wel de bemanning minder adequaat zou hebben opgetreden, was de houten boot zonder enige twijfel met alle opvarenden vergaan.

De aandeelhouders en directie spreken dan ook haar bijzondere trots uit over deze heldendaad van haar bemanning en betreurt tegelijkertijd deze zeer schrijnende en inhumane omstandigheden. Mochten er nog verdere ontwikkelingen zijn dan brengt de directie van CFL Shipmanagement BV u nader op de hoogte.
 

Directie CFL Shipmanagement BV

Utrecht, 16 januari 2011 (15.15 uur)


Overig nieuws